Tachyum Prodigy: un processador de 64 nuclis i DDR5 més ràpid que un Intel Xeon

La guerra dels processadors d’alt rendiment se centra actualment en tres grans focus/companyies distribuïts segons el mercat triat: AMDIntel i ARM. Pot ser que aquest 2019 i el pròxim 2020 un quart competidor entri a escena, on ve apostant forta amb un processador de 64 nuclis, amb DDR5 i PCIe 5.0. Aquesta empresa es diu Tachyum i la seva processador estrella és denominat Prodigy i arribarà en 2020 a 7 nm amb TSMC.

Tachyum és una de tantes empreses que no té molta repercussió mediàtica, però això pot canviar si, de la nit al dia, el teu producte es converteix en focus de les mirades d’alguna gran companyia.

Aquest és el cas de Tachyum, nascuda a Eslovàquia d’enginyers estatunidencs, el seu objectiu és desenvolupar un processador d’alt rendiment que pugui simular la computació del cervell humà.

Per a aconseguir aquests objectius, Tachyum va tenir el suport del govern eslovac, el qual va subvencionar a manera d’inversió amb 17 milions de dòlars el projecte.

Intel Cascade Lake 96 nuclis vs AMD EPYC Rome 128 nuclis: arquitectura i quin rendiria millor
Intel Cascade Lake 96 nuclis vs AMD EPYC Rome 128 nuclis: arquitectura i quin rendiria millor
Tachyum va ser fundada en 2016 de la mà d’un grup talentós de persones, entre les quals destaca la seva CEORadoslav Danilak, amb 25 anys d’experiència en la indústria dels semiconductors.

La inversió del govern eslovac ha permès la creació d’un centre de recerca a Eslovàquia, per a finalment convertir-se en un centre tecnològic amb més de 150 investigadors.

Tachyum Prodigy: més ràpid que un Intel Xeon, més petit que un ARM
Tachyum Prodigy 3

El primer xip destinat a l’alt rendiment de la companyia té per nom Prodigy.

Aquest xip és un veritable prodigi de característiques: 64 nuclis, 8 canals DDR5 o DDR4, 72 línies PCIe 5.0, admet fins a 2 X Ethernet 400, dues piles HBM3, 32 MB de L3, freqüència torbo de 4 GHz amb un TDP de sol 180 watts i una grandària de només 290 mm quadrats.

Tot sota un procés litogràfic de 7 nm FinFET de TSMC, per la qual cosa actualment va per davant de la majoria de competidors quant a característiques.

La qüestió real és què pot oferir el seu xip Prodigy enfront de la resta de companyies? Segons la companyia hi ha tres àrees clau: producte, mercat i valor.

Fins a 32 Exaflops per a simular el rendiment d’un cervell humà
Tachyum Prodigy 4

 

Quant a producte, afirmen ser core per core més ràpids que un Intel Xeon (no s’especifica model en concret), sent 10 vegades més eficients.

En mercat, el seu potencial de creixement ho estipulen en 24 bilions de dòlars respecte a TAM, on un 50% d’aquest mercat estaria destinat al núvol.

Sobre el seu valor, afirmen que el seu CAPEX (inversions de capital que creguin beneficis) és tres vegades menor, degut principalment al fet que el seu processador consumeix 10 vegades menys energia si se li compara amb un Xeon.

Tachyum Prodigy 5

Tot això combinat pot reduir el cost total de TCO en un centre de dades fins a 4 vegades a mateix rendiment.

 

 

El seu objectiu actualment és construir un conjunt de supercomputadoras de IA amb un rendiment de fins a 32 Exaflops a través del seu processador Prodigy, ja que el que es pretén és simular el cervell humà, per a això es necessita una potència de càlcul d’aquesta magnitud segons afirmen, i és que la potència actual no és suficient.

Aquest xip, està en procés de disseny i s’espera que sigui llançat en algun punt de l’any que ve.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *