Intel anuncia CXL (Computi Express Link): és una còpia de Infinity Fabric d’AMD?

Intel s’enfronta a diversos reptes dins de la indústria dels centres de dades. I és que cada vegada necessitem més processament d’aquests per a solucionar les nostres necessitats diàries, sobretot en el núvol. Per això, Intel al costat d’altres grans de la indústria ha creat el consorci CXL o Computi ExpressLink, una nova tecnologia que sembla inspirar-se en Infinity Fabric d’AMD.

Intel CXL millorarà els colls d’ampolla de les càrregues de treball intensives

Els centres de dades del futur han d’albergar no només una major capacitat de còmput, sinó menor temps d’interconnexió i major facilitat entre ells.

Ja hem vist noves connexions d’última generació com NVLink, CCIX o GenZ i ara Intel fa el propi després d’anys de recerca amb CXL(Computi Express Link).

Per a la seva creació i sobretot desenvolupament, Intel encapçala un consorci de gegants tecnològics de fins a 9 companyies que s’han sumat a la iniciativa d’aquest nou estàndard obert, creant així el grup més gran d’empreses i persones influents que manegen un estàndard d’interconnexió modern.

 

Aquestes empreses són: Alibaba, Cisco, DellEMC, Facebook, Google, HPE, Huawei, Intel i Microsoft, les quals porten treballant de la mà del gegant blau en CXL des de fa quatre anys aproximadament.

Però què és realment Intel CXL?

L’especificació 1 d’aquest nou estàndard comença com una interconnexió de host a dispositius coherents mitjançant la memòria caixet entre l’accelerador (GPU, FPGA, xarxes etc.) i la CPU, tot amb una amplada de banda molt alta, compartint recursos entre ells per a un major rendiment, una menor complexitat en el programari i un menor cost general del sistema.

Per a aconseguir-ho, utilitzarà els estàndards actuals PCIe 5.0 per a la connectivitat física i els estàndards elèctrics, proporcionant amb això protocols de E/S i de memòria amb diferents interfícies de coherència.

Quins són els millors processadors d’Intel i AMD del 2019
Quins són els millors processadors d’Intel i AMD del 2019
L’enfocament i objectiu és simple: ajudar a accelerar la IA, l’aprenentatge automàtic, el HPCi les aplicacions en el núvol.

Curiosament, el concepte és molt similar a la interfície Infinity Fabric d’AMD, però és realment una còpia d’aquesta?

No, ni per remei. El que Intel pretén és crear una interconnexió que es basi en PCIe, creant medis físics com poden ser GPUs o FPGAconnectades a una ranura PCIe en manera CXLo en canvi, a un accelerador apart, però sempre basant-se en PCIe amb interfície.

Intel CXL V.2 ja està en desenvolupament
CXL

Dit d’una altra manera, CXL ajudarà com a mètode d’interconnexió a alliberar recursos i optimitzar-los, tot mitjançant PCIe 5.0 com a port i interfície física i elèctrica.

El moviment és molt interessant, principalment perquè d’entrada compta amb més membres que la pròpia interfície PCIe (5) i que USB (7) i a més entra en disputa directa contra CCIX i GenZ, on fins i tot tenen membres en comú.

Aquest consorci no es tanca a nous membres, i fins i tot convida al fet que uns altres possibles contribuents i adoptants entrin, atès que de fer-ho podran usar aquesta tecnologia sense cap cost ni restricció.

A més, la versió 2.0 està actualment en desenvolupament, i és que, segons Intel, podrem començar a veure els primers dispositius amb CXL a partir de 2021, on s’introduiran primer en centres de dades amb processadors Xeon per a després arribar a FPGA, GPUs i SmartNIC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *